Άρθρο

Μικρο-ύπνος (microsleep) και συνέπειες στην οδήγηση.

Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή τής ζωής τους έχουν βιώσει αυτό το φαινόμενο, το οποίο σπάνια θα ξεπεράσει τα 15 δευτερόλεπτα.

Όταν είσαι σπίτι όμως στον καναπέ ή σε κάποιο σχολείο ή στην ταβέρνα και σε διάφορα άλλα σημεία που δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τι γίνεται όμως αν το φαινόμενο αυτό κάνει την παρουσία του κατά την διάρκεια της οδήγησης ;

Τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι είτε απλά φόβος που θα ξυπνήσει ο οδηγός και αντανακλαστικά θα σταματήσει το αυτοκίνητο για να ηρεμήσει, ή ακόμα αν γίνει σε κακό σημείο τότε μπορεί οι συνέπειες να είναι ακόμα και δραματικές.

Το μεγαλύτερο λάθος του οδηγού είναι να μην σταματήσει το όχημά άμεσα αλλά να επιχειρήσει να φτάσει στην προκαθορισμένη πορεία του, τότε κατά μεγάλο ποσοστό σε μερικά λεπτά θα ξανασυμβεί και τότε μπορεί και να μην φανεί τυχερός.

Ο μικρό ύπνος μπορεί να κάνει την παρουσία του είτε μετά από ένα ξενύχτι για οποιαδήποτε λόγο είτε μετά από μια πολύωρη δραστηριότητα που δεν αλλάζει παραστάσεις ο άνθρωπος, είτε μετά από κούραση, είτε μετά από περιόδους διακεκομμένου ύπνου, είτε μετά από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες.

Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να εξαλείψει το φαινόμενο αυτό.

Όμως θα μπορούσαμε να δώσουμε μερικές συμβουλές για να περιορίσουμε το φαινόμενο του microsleep.

  • Όπως να ξεκουραστούμε αρκετά αν πρέπει να οδηγήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Αν νοιώσουμε ότι θα μας συμβεί ο μικρό ύπνος να σταματήσουμε άμεσα για ξεκούραση, και να ξέρουμε ότι σίγουρα θα ξανασυμβεί αν βιαστούμε και δεν κοιμηθούμε το λιγότερο 15 λεπτά.
  • Να φτιάξουμε σωστά την διαδρομή μάς έτσι ώστε να έχουμε ξεκούραση ανά τακτά διαστήματα.
  • Να προτρέπουμε τους συνεπιβάτες να μη κοιμούνται και να έχουμε όλοι μαζί μια ενεργή συμμετοχή σε συζητήσεις.
  • Ορισμένα οχήματα διαθέτουν συστήματα που ενημερώνουν τους οδηγούς σε καταστάσεις που το όχημα παρεκκλίνει της πορείας του,όμως καλό θα είναι να μην επαναπαυόμαστε όλα αυτά τα συστήματα υπάρχουν επικουρικά .
  • Καλό θα είναι να κάνουμε σωστή χρήση του κλιματισμού και να ανανεώνουμε ανά τακτά διαστήματα των αέρα στην καμπίνα.
  • Όταν νοιώθουμε κούραση να αφήνουμε λίγο ανοιχτά τα παράθυρα.
  • Καλό θα είναι να έχουμε ένα καφέ μαζί μας.
  • Ή ένα ενεργειακό ποτό, που ορισμένοι ειδικά νέοι το προτιμούν.
  • Αρκετά καινούρια οχήματα διαθέτουν τέτοια συστήματα ασφαλείας που μπορούν ακόμα και να σταματήσουν εντελώς αν διαβάσει ο αισθητήρας τους μια κατάσταση μικρό ύπνου.

Καλό θα είναι αν κάποιος ενώ έχει λάβει αρκετές ώρες ύπνου και ξεκούρασης του συμβαίνει αυτό το φαινόμενο να μιλήσει με τον γιατρό του.

By Μανώλης Γιαλιτάκης

elGreek