Άρθρο

Πυρόσβεση οχημάτων: χρήσιμες συμβουλές για αποτελεσματική παρέμβαση

Στον υποχρεωτικό εξοπλισμό ασφαλείας των οχημάτων κάθε κατηγορίας πρέπει να υπάρχει πυροσβεστήρας. Ανάλογα με την κατηγορία των οχημάτων είναι τα κιλά και η ποσότητα των πυροσβεστήρων.

Οχήματα μεταφοράς V. I. P. προσώπων διαθέτουν συστήματα πυροπροστασίας εξειδικευμένα, καθώς και πολλά άλλα συστήματα για την προστασία τους, για τα οποία θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο. Κάθε κατασκευαστής τοποθετεί στα οχήματά του τους ανάλογους πυροσβεστήρες, σύμφωνα με την χρήση τους.

Παρόλα αυτά όμως, οι οδηγοί πρέπει να εκπαιδεύονται στο να χρησιμοποιούν τους πυροσβεστήρες σωστά, διότι σε μερικά δευτερόλεπτα μπορεί να καταστραφεί το όχημα ή να πάθει μεγάλη ζημιά, αν δεν γίνει άμεση και στοχευμένη επέμβαση.

Για να είναι όμως ένας πυροσβεστήρας σε πλήρη λειτουργία πρέπει να ελέγχεται κάθε χρόνο από εξειδικευμένο συνεργείο η πίεση στο εσωτερικό της φιάλης και ανά πέντε χρόνια να γίνεται αναγόμωση. Καλό θα είναι κάθε οδηγός -όπως προαναφέραμε- να ασχοληθεί, μαζί βέβαια με κάποιον που να γνωρίζει, να αδειάσει μερικούς πυροσβεστήρες σωστά, έτσι ώστε να εξοικειωθεί με την χρήση.

Για παράδειγμα, σε μια πυρκαγιά, ανάλογα με το σημείο του οχήματος που θα εκδηλωθεί, πρέπει ο οδηγός να αδειάσει ολόκληρο τον πυροσβεστήρα όσο πιο κοντά στην βάση της φωτιάς γίνεται. Αν η φωτιά ξεσπάσει στο χώρο του κινητήρα, που είναι και το πιο σύνηθες φαινόμενο στα μικρά αυτοκίνητα, τότε ο οδηγός θα πρέπει να τοποθετήσει το ακροφύσιο του πυροσβεστήρα στις γρίλιες του αεραγωγού και σε καμία περίπτωση να μην ανοίξει το καπό, ώστε να υπάρχει άφθονο οξυγόνο και να μεγαλώσει η φωτιά.

Πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί ότι ο πυροσβεστήρας αδειάζει σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα, π.χ. ένας πυροσβεστήρας 6 κιλών θα αδειάσει περίπου σε 15 με 18 δευτερόλεπτα. Φανταστείτε λοιπόν πόσο νωρίτερα θα αδειάσει ένας 3 κιλών, που πρέπει να διαθέτει ένα μικρό όχημα εντός και πάντα κοντά στη θέση του οδηγού, για να είναι εύκολα προσβάσιμος αν χρειαστεί.

Καλό θα ήταν να έχουμε και ένα δεύτερο στο χώρο των αποσκευών, οπότε αν για οποιοδήποτε λόγο δεν αρκεί ο ένας να έχουμε και τον άλλον, όπως επίσης και μια πυροκουβέρτα που εύκολα τοποθετείται αφού σβήσει η φωτιά πάνω στον κινητήρα για τυχόν αναζωπύρωση.

Εύκολα λοιπόν μπορούμε να σώσουμε το αυτοκίνητό μας αν προληπτικά διαθέτουμε τον εξοπλισμό που προαναφέραμε και αν φυσικά είναι σωστά συντηρημένος. Επίσης, μπορούμε να βοηθήσουμε και κάποιον συνάνθρωπό μας σε μια δύσκολη κατάσταση που θα αντιμετωπίσει στο δρόμο.

Μανώλης Γιαλιτάκης

elGreek