Άρθρο

Πάγος στον ανεμοθώρακα του οχήματος και σε όλα τα κρύσταλλα.

Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες και είναι πολύ επικίνδυνο αν ο οδηγός δεν καθαρίσει σωστά όλες τις κρυστάλλινες επιφάνειες και επιχειρήσει να ξεκινήσει νωρίτερα.

Να δώσουμε μερικές συμβουλές για καλύτερο αποτέλεσμα αν υπάρχει Πάγος  ή τρόπους αποφυγής του φαινομένου.

Καλό θα είναι σε περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών αν δεν έχουμε στο  σπίτι χώρο στάθμευσης που να μην είναι το αυτοκίνητο εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, να το πάμε σε κάποιο κοντινό σημείο ή σε κάποιον φίλο που να έχει χώρο να το αφήσουμε. Διότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να το χρειαστούμε άμεσα και να μην μπορούμε λόγω παγωμένων κρυστάλλων.

Αν έχουμε την δυνατότητα και είμαστε κοντά στην θάλασσα, καλό θα είναι να έχουμε αποθηκευμένο θαλασσινό νερό ούτως ώστε να βρέξουμε πετσέτες και να τις τοποθετήσουμε στα παράθυρα από την στιγμή που θα σταθμεύσουμε.

Άλλος τρόπος είναι να τοποθετήσουμε κουκούλα σε όλο το όχημα αν διαθέτουμε, αλλιώς να βάλουμε έστω και τις ηλιοπροστασιες εξωτερικά στα παράθυρα ώστε να αποφευχθεί ο Πάγος.

Αν πάλι δεν καταφέρουμε να αποτρέψουμε την δημιουργία του πάγου,  καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε ξύστρα για να αφαιρεθεί  από όλα τα κρύσταλλα και τους καθρέπτες φυσικά ,πάντα φορώντας τα κατάλληλα γάντια και ρούχα. Μπορούμε συγχρόνως να ψεκάζουμε με αλατόνερο ή θαλασσινό νερό.

Καλό θα είναι  το όχημα να λειτουργεί ώστε να δουλεύει ο κλιματισμός στο εσωτερικό,  να υπάρχει ζέστη μέσα, βοηθάει έτσι στην απομάκρυνση του Πάγου.

Στο δοχείο του νερού των υαλοκαθαριστήρων συστήνεται να τοποθετήσουμε το κατάλληλο υγρό ώστε να μην παγώσει. Υπάρχει στο εμπόριο ανάλογα με το ποσό χαμηλές θερμοκρασίες υπάρχουν, αν δεν διαθέτουμε μπορούμε να βάλουμε οινόπνευμα μέσα στο δοχείο.

Αυτό που θα  πρέπει κατηγορηματικά να αποφευχθεί είναι να πετάξουμε ζεστό νερό διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σπάσουν τα κρύσταλλα λόγο απότομης διαφοράς θερμοκρασίας.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να είναι όλες οι γυάλινες επιφάνειες καθαρές και απαλλαγμένες από τον πάγο για να μπορούμε να οδηγούμε με ασφάλεια. Το ορίζει και ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας άλλωστε.

Για μια ακόμα φορά θα τονίσω ότι πρέπει να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις.

By Μανώλης Γιαλιτάκης

Αφήστε μια απάντηση

elGreek