Άρθρο

Οδήγηση σε περιοχές που πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο στην χώρα μας αφού παρουσιάζεται περισσότερο απ’ ότι οι χιονοπτώσεις.

Σε περιόδους δυνατών ανέμων δημιουργούνται πολλά προβλήματα στους δρόμους τα οποία τις περισσότερες φορές είναι απρόβλεπτα και δημιουργούν κινδύνους στην οδική ασφάλεια.

Όπως διάφορα κλαδιά σπασμένα από τα δέντρα, διάφορα αντικείμενα που φεύγουν από αυλές και σπίτια ,ακόμα και σκουπίδια που όταν βρεθούν στον δρόμο και πέσουν στο όχημα πάνω εκτός την ζημιά που θα προκαλέσουν, εύκολα ο οδηγός μπορεί να τρομάξει και κάνοντας ελιγμούς για να τα αποφύγει θα χάσει τον έλεγχο του οχήματος.

Να δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε με το όχημα όταν υπάρχουν δυνατές ριπές ανέμων για να αποφύγουμε όσο φυσικά μπορούμε να χάσουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

  • Πρώτα να πούμε ότι πρέπει να αφήνουμε μεγαλύτερες πλευρικές αποστάσεις προς την μεριά που φυσάει ο άνεμος και να κρατάμε σταθερά το τιμόνι με τα δύο χέρια.
  • Η ταχύτητα μας πρέπει να είναι χαμηλή και χωρίς απότομες επιταχύνσεις.
  • Όταν περνάμε από ανοιχτού δρόμους όπως πάνω από γέφυρες πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και να εφαρμόζουμε τα παραπάνω.
  • Όταν βγαίνουμε από τούνελ εύκολα με δυνατές ριπές στην έξοδο θα έχουμε πρόβλημα, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο.
  • Αποφεύγουμε το προσπέρασμα ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλα οχήματα φορτηγά ,λεωφορεία, ή συρμούς, διότι τελειώνοντας θα χτυπήσει δυνατά το όχημα μάς ο άνεμος.
  • Επίσης πρέπει να υπολογιστεί ότι ο οδηγός μεγάλων οχημάτων δεν είναι εύκολο να το κρατήσει σταθερά στην λωρίδα του .

Με λίγα λόγια όταν ο άνεμος είναι δυνατός μπορεί να μετατοπίσει από λίγα εκατοστά το αυτοκίνητο μέχρι και λίγα μέτρα, ανάλογα με την ταχύτητα που έχουμε, όπως ακόμα αν βρεθεί στην κατάλληλη θέση ακόμα και να το ντεραπάρει.

 Η δύναμη του αέρα μπορεί να φτάσει και τα 40km/h. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε κάπου με ασφάλεια μέχρι να εξασθενήσει .

By Μανώλης Γιαλιτάκης

elGreek