Άρθρο

Κορονοϊός και αυτοκίνητο: μια κρίσιμη εξίσωση για λύση!

Στις μέρες που διανύουμε λόγω πανδημίας πρέπει να έχουμε το μυαλό μας πάντα στην μη εξάπλωση του κορονοϊού. Όσο περισσότερο προσέξουμε κατά την απολύμανση του οχήματός μας, τόσο δυσκολεύουμε την μετάδοση.

Στο οικογενειακό αυτοκίνητο τα πράγματα είναι εύκολα, αν βέβαια ασχοληθούμε, ώστε να παραμένουμε ασφαλείς. Επειδή τα άτομα που  το χρησιμοποιούν είναι τα ίδια ούτως η άλλως, και είναι μαζί τις περισσότερες ώρες της ημέρας, γνωρίζουν τις επαφές τους και είναι ευκολότερα τα πράγματα. Όμως καλό θα είναι να πλένουν τα χέρια κάθε φορά που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το όχημα και πριν και μετά την οδήγηση.

Επίσης, να καθαρίζουμε το τιμόνι και όλες τις επιφάνειες που ακουμπάμε με τα ειδικά καθαριστικά που υπάρχουν στο εμπόριο. Τα παράθυρα να παραμένουν ανοιχτά και ο κλιματισμός να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται συχνά. Καλό θα είναι να αποφεύγουμε να βάζουμε στο αυτοκίνητό μας άτομα εκτός της οικογένειάς μας, καθώς και να το δανείζουμε.

Παρόλο που σε προηγούμενο άρθρο τονίσαμε ότι δεν πρέπει ποτέ το όχημα να το παρκάρουμε στον ήλιο, διότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό της καμπίνας ανεβαίνει ραγδαία σε υψηλά επίπεδα και απαγορεύεται η είσοδος επιβατών, τώρα θα πρέπει να πούμε ότι καλό είναι να αφήνουμε το όχημα στον ήλιο όταν δεν χρησιμοποιείται, διότι μελέτες για τον κορονοϊό έχουν δείξει ότι σε μεγάλες θερμοκρασίες δεν επιβιώνει.

Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν αρκετά στα επαγγελματικά οχήματα -όπως τα ταξί, λεωφορεία, οχήματα μεταφοράς V. I. P. προσώπων, τρένα, αεροπλάνα, κ. α.- που λόγω της χρήσης τους περνάει καθημερινά αρκετός κόσμος από αυτά. Οι χρήστες των συγκεκριμένων οχημάτων πρέπει να φοράνε γάντια μιας χρήσης, διπλές μάσκες, και να αποφεύγουν -όσο γίνεται φυσικά- την επαφή με διάφορα εξαρτήματα κοινής χρήσης.

Αμέσως μετά πρέπει να πλένουν τα χέρια σωστά και να αφήνουν τα ρούχα τους εκτός σπιτιού κατά την επιστροφή. Τα συγκεκριμένα οχήματα πρέπει να απολυμαίνονται μετά από κάθε διαδρομή και να αερίζονται, σημαντικό είναι δε όταν δεν χρησιμοποιούνται να παραμένουν στον ήλιο για να ανέβει η θερμοκρασία στο εσωτερικό της καμπίνας αρκετά, ώστε να καταστραφεί ο κορονοϊός, όπως αναφέραμε λίγο πριν.

Με λίγα λόγια, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος ακόμα και στο αυτοκίνητο!

Μανώλης Γιαλιτάκης

Αφήστε μια απάντηση

elGreek