Άρθρο

Δυνατός Ήχος και Οδήγηση Πόσο επηρεάζει τον οδηγό.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να ακούσουν διάφορους ήχους μέχρι ορισμένα decibel (db). Χωρίς να επηρεάζονται αρνητικά είτε στην συμπεριφορά τούς είτε στην υγεία τούς.

Κατά πόσο όμως ένας οδηγός ειδικά αν είναι άπειρος επηρεάζεται από δυνατούς ήχους είτε εντός είτε εκτός οχήματος;

Είναι πολύ επικίνδυνο να αποσπάτε η προσοχή του οδηγού από την διαδικασία τής οδήγησης ,και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Μέσα σε ένα σωστά συντηρημένο σύγχρονο όχημα τα επίπεδα θορύβου είναι χαμηλά περίπου 54db, σε αυτές τις συνθήκες ο οδηγός είναι σε θέση να ακούσει οποιοδήποτε θόρυβο που θα κάνει χωρίς λόγο το όχημα του,ακόμα  και σχεδόν όλους τους  εξωτερικούς ήχους που πρέπει να μπορεί να αντιληφθεί για την ασφάλεια της κυκλοφορίας.

Τι συμβαίνει όμως αν ο οδηγός έχει τοποθετήσει μεγαλύτερα ηχεία αλλά και εξάτμιση όπως και φίλτρο για περισσότερο θόρυβο στο αυτοκίνητο του;

Σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνο κινδυνεύει αυτός από απόσπαση προσοχής αλλά και οι λοιποί χρήστες του δρόμου.

Για παράδειγμα αν η μουσική είναι είδη σε υψηλά επίπεδα περίπου 90db και πάνω, εκτός που αποσυντονίζετε ο οδηγού από τον ήχο και αυξάνονται ακόμα και οι παλμοί του,  χάνει και σημαντικά ερεθίσματα του δρόμου φτιάχνοντας την μουσική ή διαλέγοντας τραγούδια.

Το ίδιο μπορεί να επηρεάσει και ένας διπλανό του όχημα αν περάσει απότομα από δίπλα και τρομάξει ο οδηγός.  Με συνέπεια να αποσπαστεί έστω και στιγμιαία από το τιμόνι.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και αν πατάει με δύναμη το γκάζι ενώ έχει βάλει εξάτμιση θορύβου.

Φυσικά τα οχήματα που προκαλούν ηχορύπανση είναι παράνομα και οδηγοί τιμωρούνται.

Καλό θα είναι να υπάρχει μια απαλή μουσική κατά την διάρκεια τις οδήγησής έτσι ώστε να νοιώθει παρέα ο οδηγός ειδικά αν είναι μόνος,  ξέροντας όμως ότι όσο αυξάνεται η ένταση της μουσικής ειδικά αν το συγκεκριμένο είδος αρέσει στον οδηγό αυξάνεται και η ταχύτητα του οχήματος ενστικτωδώς έχουν δείξει διάφορες μελέτες.

Είναι λοιπόν σωστό να έχουμε μουσική κατά την κίνηση μας ,αλλά σωστά ρυθμισμένο τον ήχο και κατάλληλη μουσική.

Όπως καλό θα είναι ειδικά οι νέοι οδηγοί να μπορούν να ακούν τον κινητήρα και να συνεργάζονται σωστά με το όχημα,  και όχι να έχουν δύναται την μουσική και να χορεύουν, πράγμα άκρως επικίνδυνο.

by Μανώλης Γιαλιτάκης

Αφήστε μια απάντηση

elGreek