Άρθρο

Απεγκλωβισμός μέσα από το αυτοκίνητό

Σε περιπτώσεις που ο οδηγός εγκλωβιστεί εντός οχήματος για οποιοδήποτε λόγο, είτε πρόκειται για ατύχημα, είτε για δολιοφθορά, τότε θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα και χωρίς πανικό για να προστατεύσει την ζωή του και την ζωή όσων είναι στο όχημα.

Υπάρχουν πολλών ειδών εγκλωβισμοί, όπως αν μπλοκάρει η ζώνη για οποιοδήποτε λόγο ακόμα και από απότομη κίνηση λόγο πανικού,  αν μπλοκάρουν οι πόρτες, ή και τα παράθυρα, και δεν μπορούμε να αποβιβαστούμε άμεσα αν συμβεί κάτι .

Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται αν το όχημα έχει πέσει στο νερό ή έχει πάρει φωτιά.

Θα δώσουμε μερικές συμβουλές για απεγκλωβισμό.

Να τονίσουμε ότι ο πανικός είναι ότι χειρότερο σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις.

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλών ειδών gadgets τα οποία αν είναι  τα γνήσια και ξέρει να τα χρησιμοποιήσει το άτομο που κινδυνεύει θα του φανούν αρκετά χρήσιμα σε μια δύσκολη και απρόσμενη κατάσταση.

  • Ένα ιδιαίτερα εύκολο στην χρήση του και μικρό που μπορεί να τοποθετηθεί στα κλειδιά του αυτοκινήτου είναι το resqme,
  • Υπάρχουν και πολλών ειδών σφυράκια θραύσης κρυστάλλων, που ορισμένα διαθέτουν στο πίσω μέρος ξυράφι για να κοπεί η ζώνη ασφαλείας.
  • Όλα τα παραπάνω να τονίσω ότι ο οδηγός πρέπει να τα έχει σε σημείο ευκόλως προσβάσιμο έτσι ώστε όταν τα χρειαστεί να ξέρει που είναι  να τα εντοπίσει σε οτιδήποτε κατάσταση.
  • Επίσης είναι αναγκαίο να κάνει σε ένα παροπλισμένο όχημα εξάσκηση που να ξέρει ακριβώς πως θα γίνει η χρήση τους.
  • Όπως πρέπει να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι χρήστες του οχήματος για την ύπαρξη τους καθώς και για την χρήση τους.
  • Φυσικά όταν ο απεγκλωβισμός πρέπει να γίνει όταν το όχημα είναι εντός του νερού τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ διότι όλα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα πριν γεμίσει η καμπίνα νερό γιατί μετά θα είναι αργά.

Όταν πάλι δεν έχει προβλέψει ο οδηγός να έχει εφοδιαστεί με τα παραπάνω, τότε αν δεν πανικοβληθεί θα μπορέσει να σπάσει το παράθυρο και όχι φυσικά το παρμπρίζ (ανεμοθώρακα), με τα προσκέφαλα  αν τα βγάλει από το κάθισμα ή με την πόρπη από την ζώνη ,με αυτά φυσικά χρειάζεστε και αρκετή παραπάνω δύναμη για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μανώλης Γιαλιτάκης

Αφήστε μια απάντηση

elGreek